top of page
Image by Nikolas Gannon

S’han repassat algunes fites en la sèrie de lluites que s’han emprès a Espanya contra el sexisme. Gràcies a aquestes lluites, s’han assolit metes tan importants per a la dignitat humana com descriminalitzar i desmedicalitzar les opcions sexuals, així com que rebin reconeixement institucional i social. Una cosa que semblava impensable fins no fa gaire temps.

​

No obstant això, de la mateixa manera que una part important de la societat espanyola encara percep les reivindicacions feministes com a coses de dones —més o menys justes, però que no afecten positivament els homes—, les lluites de les minories sexuals encara són percebudes com si fossin relatives a aspectes que només afecten gais, lesbianes o transsexuals. D’altra banda, no són pocs els que veuen en allò que s’ha anomenat «l’explosió de les identitats» un signe de decadència social, la qual cosa fa tornar al principi d’aquesta sèrie històrica. I, mentrestant, la identitat masculina més clàssica continua operant sobretot en espais privats, sense que ningú aconsegueixi entendre la persistència de les variades expressions de la violència de gènere a què dona lloc.

​

El patriarcat té com a corol·lari l’heterocentrisme: un règim disciplinari que ordena actuar segons el patró clàssic de la complementarietat natural entre homes i dones, amb preeminència dels primers. Això ha donat lloc a un conjunt d’opressions enquadrables dins del fenomen més ampli del «sexisme». Per això, de la mateixa manera que passa amb el moviment feminista —l’èxit del qual radica en últim terme en el fet que els homes l’arribin a apreciar com a beneficiós per a ells mateixos—, les minories sexuals no poden veure realitzat l’ideal d’un món sense homofòbia, lesbofòbia o transfòbia fins que no aconsegueixin fer-ne còmplices la resta d’homes i dones heterosexuals. La igualtat sexual només es pot construir en comú, dins un marc plural de relacions. La meta és que les múltiples expressions de l’afectivitat acabin sent un assumpte que concerneix només les persones que en són portadores.

​

​

SPA_ILGA_World_map_sexual_orientation_laws_dec2020.png

Cada any ILGA World, juntament amb l'Informe d'Homofòbia, publica mapes de les lleis sobre l'orientació sexual al món.
Aquestes imatges són una eina útil per als defensors dels drets humans LGG i exposen l'arbitrarietat de les lleis perseguidores alhora que fan palesa l'absència d'un Dret positiu a molts indrets del món.

bottom of page