Actualitat i futur del populisme
Durant els quinze últims anys, després de la crisi financera mundial del 2008, s’ha pogut constatar una extensió de l’ús del concepte del populisme per part dels mitjans de comunicació, els polítics, l’acadèmia, la ciutadania i, en general, totes les esferes de la societat. Això indica, en certa manera, que el populisme està de moda. Però aquesta moda avui és molt desigual, ja que, mentre que alguns l’han demonitzat, d’altres se n’han mostrat abanderats, juntament amb les múltiples posicions a mig camí entre l’amor i l’odi.
​
Steve Bannon, estrateg en cap de Donald Trump fins al 2017, va afirmar que l’actualitat s’alçava com l’era del populisme, que el futur era populista i que només es podria decidir si seria capitalista, nacionalista i conservador o bé socialista i estatalitzant. Sens dubte, el populisme fa anys que juga un paper decisiu en la política mundial i gaudeix de bona salut, però és una exageració veure’l segons el prisma de Bannon. Analitzar l’evolució del populisme en els últims anys ajuda a comprendre el motiu del seu èxit, però també els límits amb què topa. Amb els diversos esclats socials en resposta a la crisi econòmica (com ara el moviment Occupy Wall Street als Estats Units o el dels indignats del 15-M a Espanya), el populisme va adquirir un caire progressista i democratitzador que qüestionava les polítiques d’austeritat i els dèficits democràtics de les societats. Tot i així, més de deu anys després, moltes de les seves demandes han caigut en un sac foradat.
​
En els últims temps, els
moviments populistes
dominants són nativistes
i aposten per una
interpretació
excloent del poble que
defensa valors profundament
conservadors. L’actualitat del
populisme, doncs, és una
actualitat del populisme de
dretes, la versió ara mateix
dominant d’aquest ampli moviment.
El futur del populisme no està escrit,
però cal pensar que continuarà evolucionant, derivat de la seva pròpia lògica. En polaritzar i tensionar la societat, el populisme força a un canvi cada vegada més recurrent, cosa que li pot ocasionar derrotes decisives, com en part va passar amb Syriza a Grècia el 2015. El populisme s’ha definit com una «patologia» normal de les democràcies que creix en temps de crisi. De la resolució o no dels dèficits democràtics de les nostres societats depèn el futur d’aquest fenomen, que o bé pot continuar creixent juntament amb la insatisfacció davant d’un sistema que no evoluciona o bé es pot atenuar juntament amb l’impuls de societats democràticament avançades.
​
​
​
Catedràtic de Ciència Política i de l'Administració UB
Bibliografia