top of page

Populisme punitiu

El populisme punitiu és un concepte que sorgeix a finals del segle XX per referir-se a l’ús per part dels polítics del dret penal amb la intenció d’obtenir beneficis electorals i de suport social. Aquest ús, a més, es caracteritza per l’agreujament i l’increment de les penes, en sostenir que, així, es reduiran els delictes i millorarà la convivència. L’avanç d’aquesta mena d’ús polític del dret penal es relaciona amb l’hegemonia de la racionalitat sistèmica neoliberal, en tant que funciona com a complement de la desregulació econòmica i la privatització creixents que es postulen des d’aquest paradigma. Les conseqüències econòmiques de les polítiques neoliberals són l’augment de la pobresa i la desigualtat i dificultat cada vegada més gran d’accedir a serveis socials, cosa que genera descontentament social. Per gestionar aquesta pobresa i descontentament, els models neoliberals recorren a l’expansió de l’aparell penal repressiu, tot emprant el populisme punitiu com a arma.

​

En aquest context, el populisme punitiu, atesa la utilitat que té per gestionar la insatisfacció i contribuir als èxits electorals dels qui l’utilitzen, està molt relacionat amb els processos de mediatització del fet delictiu. Se sol desplegar com un dret vindicatiu, és a dir, que apel·la al dret de venjança de les víctimes, per justificar l’augment i enduriment de les penes. En aquest procés, el component mediàtic adquireix una rellevància especial, ja que les propostes punitivistes se solen articular a partir de casos de crims molt mediàtics que generen una gran indignació social, cosa que propicia l’acceptació de l’augment i enduriment de les penes per part del percentatge més gran possible de la població. Igualment, el populisme punitiu es vincula a una teoria retributiva de la pena, en què el més important és reparar el dolor de les víctimes per mitjà del càstig del victimari, cosa que converteix l’exaltació i el sobredimensionament de les seves opinions en un element central del fenomen.

pexels-ron-rov-13592170.jpg

Així, el populisme punitiu s’allunya de les teories que defensen la pena com a mitjà de resocialització, ja que el fet d’habilitar el delinqüent perquè abandoni les conductes criminals passa a un segon pla o s’elimina de l’equació, tal com passa, per exemple, quan les penes són la cadena perpètua o la pena de mort. En aquests casos, la possibilitat de resocialització de la persona que ha comès un delicte és inexistent, ja que nega la capacitat de les persones per canviar, en una actitud contrària a tota evidència empírica.

​

​

 

 

Ismael Seijo Boado

Doctorand de Ciència Política UB

​

​

​

​

​

​

​

​

Bibliografia

bottom of page